Sunday, 29 December 2013

hana tumbuh gigi

yeayyyy.. akhirnya hana tumbuh gigi.. at 9 month!! haha


haaa.. nampak tak? nampak tak? tak nampak???? alooooo.. yang putih tu.. nampak kan? theeee :D

susah bebeno nak tangkap gambar gigi budak ni.. kedekut.. hehe..

malam ni nk cuba tangkap lagi.. rela atau paksa hana..  mama dont care.. hahaha *mama kejam.. :)

Wednesday, 25 December 2013

hana dan air

hana memang suka air.. suka giler.. start nampak yang dia betul2 suka air time bercuti kat langkawi.. bawak dia mandi kat swimming pool tu.. memang excited gile anak mama ni.. mula2 je macam gayat.. pas 2 3 minit tersenyum lebar.. hehe


ni baru masuk dalam air.. muka curious.. hehe


eh? ni ape ni? air ke? boleh minum tak ni? ;)


tengok.. muka dah ada senyummmm.. :)))


dah mula nk beraksi...

ni berehat jap lepas penat main air.. mama yg penat.. si cinonet ni tak penat pon..
time ni adeke boleh dia nak minumnye air kolam tu.. hana..hana..

ha.. masa kat penang lah terserlah kesukaan hana main air.. tak cukup main kat pool, naik bilik papanye bawak sambung berendam dalam bath tub plak.. kalaulah bukan sebab nk keluar berjalan, agaknya mahu 2 3 jam dua beranak ni berendam.. hoho..

mandi laut pon hana dah rasa.. kitorang bawak hana mandi air laut kat pulau beras basah.. air dia tenang sikit.. ombak tak kuat.. jadi rasa selamat sikit la nak bawak hana mandi.. itupon sekejap saja.. sebab takut hana tertelan air laut tu.. mana tak nye, setiap kali main air, mulut mesti nak nganga je.. hadoiii..

las week kitorang pergi penang.. dok hotel ade swimming pool.. memang tak lepaskan peluang lah bawak hana mandi swimming pool.. memang riang gembira tengaok budak kecik ni main air.. heeee..

see.. i told you.. riang gembireee.. :))
Photo: Jom swimming. .

Thursday, 12 December 2013

demam nak pandai?

mesti korang pernah dengar kan? bila anak kita demam, mak2 kita akan cakap
'ala kesian cucu nenek demam.. xpe.. demamlah cu.. demam nak pandai ni..'
demam nak pandai? hahah sound macam tak logik.. tapi kadang-kadang kata2 orang tua ni ada benarnya.. almaklumlah.. mereka kan lebih makan garam dari kita... ihikkss..

aku pon ada pengalaman.. tapi xtaulah ade kaitan ke idak.. haha..

ceritanya begini.. aritu hana demam.. 3 hari demam.. on off.. siang suhu turun bila malam suhu tinggi.. pakej dengan batuk dan selesema.. siap muntah-muntah lagi.. alahai anak mama... ni first time hana batuk.. bila baik je demam, hana dah pandai sesuatu.. pandai ape? jeng jeng jeng...

pandai mengamuk! hahaha.. sebelum ni hana memang suka main kunci.. kalau aku nak alihkan perhatian dia aku akan bagi kunci.. tapi tak selalu.. dan tak lama.. dah agak2 dia nak sumbat kunci dalam mulut.. aku ambik simpan.. dia ok je.. tapiiiiii... sekarang ni kalau aku ambik kunci dari dia terus menangis.. siap lentik2 badan lagi tanda protes.. ade sekali tu siap angguk2 kepala lagi.. ya rabbi anakkuuuu.. hahaha..

ade sekali tu aku dirikan dia atas meja solek.. pastu die mula tunduk nak capai barang2 atas meja tu.. sebelum ni tak pernah pulak.. aku pon angkat die bawak tempat lain.. ya allah terus dia menangis.. melentik2 badan.. hadoiiii anak mama ni.. bande2 ni semua aku memang perasan terjadi lepas je dia baik dari demam tu.. sooo.. adakah demam hana aritu disebabkan mahu pandai...? emmmm.. no komen.. hahaha

hana.. hana..


muka budak demam

oh ye.. lepas baik dari demam, badan hana dah susut sikit.. especially kat pipi bambam tu.. mama kene usaha bagi naik balik ni.. huh!

Monday, 9 December 2013

senang rupanya masak nasi ayam

tajuk nak belagak.. haha.. tapi series memang senang je nak buat nasi ayam.. pecayelah.. korang memang boleh pecaya orang malas masak macam aku kalau tetiba kate senang nak masak maknenye memang senang.. huh!

aku ni sebelum ni kalau masak bende baru memang totally refer pada resepi.. setiap lima minit tengok resepi.. padahal nk ikutkan simple je.. aku bagi contoh masa aku memula nak buat puding telur caramel tu, resepi yang aku refer senang je.. 5 biji telur, setengah tin susu pekat manis, setengah tin air, pukul sampai kembang, masuk dalam bekas, tuang gula hangus - setel.. tapi dek punyela tak yakin dan takut nak menjadi sampai nk pukul telur pon 2 3 kali refer resepi.. adoyaiiii..

tapi nak buat nasi ayam ni aku men gamble je.. meh aku share bagi mereka2 yang nak buat nasi ayam gamble cam aku jugak.. senang dan sedap wehhh.. haha

mula2 ko bersihkan ayam.. aku guna seekor ayam.. dah dipotong2 oleh orang yang jual ayam tu.. pas dah bersih ketepikan.. amik bawang besar tak berapa nak besar 3 4 biji, bawang putih 8 9 ulas.. halia 2 3 inci.. kopek buang kulit dan potong kasar2.. pastu masuk blender kering and blend sampai hancur.. bagi yang rajin, silalah keluarkan lesung batu dan tumbuklah mereka.. hehe.. aku spesies kurang rajin.. jadi campak je dalam blender.. tapi guna blender yang kering tu tau korang.. x payah tambah air.. nak ingatkan, nama resepi pon nasi ayam gamble.. jadi kuantiti bahan2 yang disebutkan memang ikut suke ati aku je.. tapi insyaalah tak mabuk kalau makan.. hehe..

lepas dah hancuss semua bahan2 tu.. asingkan 1/3 daripadanya untuk tumisan sup dan selebihnya untuk perap ayam.. letak periuk atas dapur.. on api.. masuk minyak sikit.. lepas minyak dah panas masukkan bahan2 yang dah diblender tadi.. bila die dah wangi naik bau.. masukkan air sebanyak mana yang korang nak.. letak lebih sikit air sebab korang nak guna air tu untuk masak nasi.. pastu masuk ayam semua.. campak kiub ayam seketul.. campak garam..

bila ayam tu macam dah masak sikit.. angkat ayam letak dalam bekas untuk diperap.. macam aku, aku tinggalkan 3 ketul ayam je dalam sup tu.. yang len semua aku perapkan.. sebab aku lebih suka ayam goreng yang dah diperap dengan ramuan2 asli dan berkualiti tinggi.. dah apehal aku ni?? hoho..

ayam yang ko dah masuk dalam bekas tadi tu ko campurkan bahan2 blender yang lebih tadi.. letak kicap manis.. kicap pekat.. letak garam sikit.. kalau ade sos tiram, letak jugak.. and kalau nak sedap letak madu.. aku memang sukeee gilerrr kalau letak madu.. tapi tak boleh letak banyak sangat.. nanti time goreng, melekat2 dekat kuali mak mertua aku tu.. huhu.. gaul semua bahan dan biarkan..

untuk nasi pula.. basuh beras bersih2 kemudian ceduk sup yang korang masak tadi tu letak dalam periuk nasi.. kuantiti sup macam korang letak air untuk masak nasi.. sama je.. kacau2 pastu on kan suis periuk nasi korang.. kemudian tenung nasi tu sampai masak.. hehe..

pastu kat sup tu korang bolehla letak daun sup ngan bawang goreng kalau suka.. ayam tu pulak, kalau korang dah lapo sangat, bolehla goreng terus.. kalau boleh bersabar, silalah bersabar sebab lagi lama perap lagi nalaaa.. tapi goreng jangan lama sangat.. sebab ayam tu kan kita dah rebus tadi.. agak2lah ye..

untuk sos plak memang senang.. korang amik dalam 5 batang cili hidup/cabai besar.. ala yang besar yang orang biase buat hiasan tu.. pastu amik 3 ulas bawang putih.. masuk blender letak air sikit pastu blend sampai hancur.. pastu masuk dalam periuk kecil.. on api.. tambah garam.. gula.. ngan cili sos.. bila dah menggelagak dan rasa pon dah umpp.. tutup api.. siap! senang kan..

kicap? ala.. aku tak buat plak kicap die aritu.. so xdela resepi ye tuan2 dan puan2.. xde kicap pon nasi ayam aku licin gak.. adik ipar siap buat lagi esok.. esok tu.. jgn main2.. maknenye tak sabar nak mkn nasi ayam aku lagi lettewww.. haha

gambar pon takde.. first time buat jadi agak nebes sket.. jadi xde gamba.. haha boleh alasan camtu??


Thursday, 7 November 2013

macam mana nak elak episiotomy

ini adalah antara subjek yang selalu aku search sepanjang mengandung.. maklumlah first time.. siapalah yang tak ngeri bila membayangkan 'itu'.. haha.. eh bukan yang first timer je kot, yang nak deliver anak keenam pon mestilah ngeri ngilu seriau jugak.. kan? kan? kan?

ok.. let me share pengkajian ku.. pengkajian pun bulesss..

based on my research .. ceewahh.. antara cara2 untuk elakkan daripada episiotomy atau nak elakkan darpada bahagian bawah tu koyak atau rabak dalam bahasa yang lebih ngeri.. adalah dengan meneran dengan cara yang betul..

time aku bersalin dulu.. xdepon doktor atau nurse2 kat situ ajar cara2 nak meneran.. ku tunggu2 jugak kalau2 diorang nak ajar.. tapi sampai kesudah xde.. ajar breathing technique pon harammm.. pandai2 ko la nak sedut napas tu camane pon.. naseb bek banyak membaca.. thanks to all mommies yang banyak share pasal ni.. tapi ikut hospital jugak.. kalau naseb ko baik g hospital yang doktor juga nursenye suka mengajar, mungkin diorang akan explain..

takpe2 meh ku share kan sedikit yang ku tahu.. ni daripada ape yang aku bace la ye.. aku tak pegi antenatal (betul ke ejaannya) class.. kalau time sakit contraction tu nak datang, ko sedut nafas dalam2 pastu hebus perlahan2.. yang penting fokus! kalau kita fokus automatik sakit tu akan kurang sikit.. ermm actually tak kurang pon for me.. tapi die bagi kita jadi lebih calm.. yes! calm..

so back on the track, meneran dengan betul.. means bila sakit baru teran.. bila tak sakit relaxxx.. bertenang.. and for me time kita sakit tu then kita focus untuk pushh, the feeling was sooo hurrmm niceee.. haha.. x boleh nk describe feel die.. korang feel la sendiri.. ingat, kalau tak sakit jangan meneran.. tu salah satu punca bawah tu boleh terkoyak..

then kedudukan mesti betul.. bila bukaan dah full, kangkangkan kaki dan bengkokkan.. tumit tu bagi kene sampai buntut.. tangan plak pegang kaki dekat buku lali tu.. boleh bayangkan tak.. then bile nak push, JANGAN ANGKAT PUNGGUNG.. kenape huruf besar? sebab daripada apa yang ku baca, rata2 memang stresskan bende ni.. jangan angkat punggung bila meneran.. kalau angkat jugak - rabak! :'( 
yang ni memang aku fokus.. dalam kepala dok ulang2 je jangan angkat punggung.. jangan angkat punggung.. hehe.. dan memang aku berjaya tak angkat punggung.. yeay!

macam mane nak teran? teran macam nak berak tu.. same je.. tapi yang ni macam ko sembelit.. susah nak keluar.. haha

erm lagi ape ye.. ha.. sapu VCO atau virgin coconut oil atau minyak kelapa dara di bahagian bawah tu.. kenapa? vco dikatakan mampu tambahkan elastisiti pada bahagian bawah kita tu.. so akan kurangkan risiko koyakkan.. yang ni memang aku amalkan.. ramai yang kate berkesan.. tapi aku? huhu.. sudah ditakdirkan.. aku apply vco ni pon lambat.. dah 8 bulan baru terhegeh2 nak sapu.. so aku syorkan pada semua untuk sapu dengan lebih awal.. insyaAllah.. kita usaha Allah tentukan.. mana nak dapat vco? banyak yang jual.. kalau korang beli set bersalin tanamera dia dah ada dalam set tu.. tapi aku prefer TROPIKA VCO.. ada bau lavender dan rose.. so xdela bau minyak kelapa kat bahagian tutt tu.. hehe..

dan walaupun teori2 cara nak mengelak episiotomy ni dah ada dalam kepala, tapi dah rezeki aku.. bende nak jadi, jadi jugak.. kun fayakun.. :)

tapi tak salah kita berusaha dan bersedia.. aku doakan semua ibu-ibu di luar sana tak dipermudahkan perjalanan melahirkan anak dan dijauhkan daripada mengalami luka episiotomy.. apatah lagi luka episiotomy terbukak dan kene jahit semula.. huhu akulah tu.. boleh baca pengalaman ngeri aku waktu luka episiotomy terbuka dan kena jahit semula.... :)




Monday, 7 October 2013

hana's first solid food

dua bulan aku buat research pasal solid food ni.. haha.. keje pon bahagian research, haruslah semua ku nak selidik dulu.. tambah-tambah pasal anak ni.. benda baru.. actually boleh dikatakan semua yang aku nk buat kat hana aku akan kaji dulu.. baik buruk..

tapi sampai dua bulan?? melampau kau sal.. ahahaha.. sebenanye mama hana ni super duper excited nk bagi hana makan.. tapi sabar... sabar sangat tunggu sampai hana enam bulan.. sementara nk tunggu hana cukup enam bulan yang rase macam laaaaaaama sangat tu... mama hana ni pon mendalami ilmu lah pasal solid food ni.. haha oklah tu daripada dok online tengok baju.. ye tak? heee

so.. selepas dua bulan mendalami ilmu.. ceewaahh.. tibalah masa yang ditunggu-tunggu.. jeng jeng jenggg...


i chose apple puree as her first solid foo..

penerimaan hana?? sangat memberangsangkan! hahaha.. memang tak disangka-sangka.. aku memang dah bersedia kalau hana tak nak makan atau makan 2 3 sudu je.. tapi sangkaanku meleset.. habis 2 oz.. hahaha.. pemakan rupenye anak mama ni.. alhamdulillah..

hana tak menolak langsung.. masa suapan pertama dan kedua je muka die berkerut-kerut.. lepas tu sua je sudu terus nganga.. hahaha

so far hana dah makan puree apple, carrot dan pear.. semuanya diterima dengan baik.. alhamdulillah.. dan rasenye favourite hana setakat ni adalah puree pear melihat kepada betapa cepatnya hana habiskan puree ni.. lagipun pear ni manis sikit berbanding apple dan carrot.. jangan kata hana, mama pon sukeeee.. hehe

aku pon x saba nk bagi hana makan macam-macam.. macam-macam menu dah plan.. insyaallah semoga Tuhan berikan kerajinan pada diri ini.. hukhuk.. dan alhamdulillah papa hana pon sangat supportive.. mak mertua pon tak tanya banyak.. dia cuma tanya nak bagi makan apa kat hana? bila ku jawab bagi buah, kukus pastu blender, dia ooooo je.. :)

tapi rupa-rupanya time ku xda di rumah, mak mertua tanya pada papa hana kenapa tak bagi nestum.. hehe
seb bek ku dah terangkan pada papa hana sebab musabab kenapa tak nak bagi nestum jadi papa hana telah menerangkan kepada wan hana pula.. dan wan hana dapat menerimanya dengan hati terbuka.. begitulah alkisahnya.. sekian..

selamat enam bulan anak mama.. :)



Wednesday, 4 September 2013

unimom allergo vs spectra 3

dimaklumkan unimom allergoku sudah selamat berada kembali ke dalam kotaknya.. sebab? motonye sudah semput.. bila pam kadang2 sedutan die jadi macam alahai... mungkin sebab unimom allergo ni tak sesuai untuk heavy duty.. yang aku plak g lanyak guna pam ni.. pam kadang-kadang setiap 2 jam atau 3 jam sekali pam - ikut keadaan.. pastu ada jugak buat power pumping.. mau tak semput kawan tu.. salah sendiri jugak sebab memang dalam description dah sebut pam ni tak sesuai untuk heavy duty.. tapi masa mula-mula nak beli pam dulu, manela ade pengalaman.. ingatkan takdelah setakat breast pump pun nk cari yg heavy duty.. ala, breast pump je pon.. mesti boleh survive dengan allergo ni.. hukhuk

jadi sebagai pengganti.. jeng jeng jeng...

sumebr : pn google


spectra 3!

memang cari yg heavy duty punya.. bialah walau gedabak pon.. haha..

so far guna alhamdulillah ok.. banyak part yg best pasal spectra 3 ni.. yang paling best ialah boleh buat double pumping!! jimat masa dan tenaga.. hehe.. sebelum ni guna allergo kene pam sebelah.. pastu sebelah lagi.. lambat.. kalau main candy crush time pump x sempat tunggu pam sebelah breast siap, nyawa dah habis.. dengan spectra 3.. ngam2 je nyawa habis, pumping pon siap! ngeh ngeh ngeh..

lagi satu part yg selalu disebut2 pasal spectra 3 ni adalah kesenyapan beliau mengepam.. yes seriously senyap.. kalau allergo ade bunyi kreekk kreekk.. eh brett brettt.. camtu ke bunyinye?? ala.. bunyi vibrate.. bergetar.. ha.. camtula.. tapi dengan spectra 3 ni senyap je.. nk pump ni tempat awam pon x segan bunyi bising.. hehehe.. eh tempat awam di sini maksudnya macam surau, bilik berpenghuni, office la.. xkn nk pam kat stesyen bas plak kan? haha

ermm pe lagi ye? haa.. nak assemble pon senang je.. pasal botol kat pam.. connectkan tiub pada pam dan motor.. pasang plug.. switch on.. ready! pam ni boleh fit almost with all standard size storage bottle.. yang aku guna autumnz ngan jingle jungle..

harga?? berbaloi-baloi.. aku beli kat kasih ibu bangi.. masa tu ada promo RM390 dapat set pam, storage bottles ngan cooler beg come lote.. aku tambah set brest shield untuk jadikan dia double pump RM70.. so total RM460.. berbaloi kan??

yang tak best? takde?? ermm adela satu dua.. yang tak bestnye pump ni besar dan berat.. tapi xdela berat sangat sampai x lalu nk angkut.. tapi kalu nak compare dengan unimom allergo, allergo tu comel jee.. saiz tapak tangan.. ringan lak tu.. tapi spectra ni besar sikit.. tapi aku boleh je sumbat pum ni dalam cooler bag autumnz classic.. muat je.. and untuk aku yg pegi keje naik kete dan parking kete depan office ni, x layak betul nk merungut pasal berat.. bagi yg nek lrt sejam baru nk sampai office, mungkin sakit sikit la kalau nk angkut.. dengan latop lagi..

yang kedua sedutan dia.. bagi aku sedutan dia sakit sikit kalau kuat.. tapi kalu perlahan x rase pape plak.. masih lagi nk adjust dan cari sedutan paling ngam.. spectra 3 ni xde level sedutan 1 2 3 4.. dia cuma ada erm apa nk panggil ye.. macam skru.. macam roda kecik.. kalau nak kuat kita pulas ke kanan.. nak lembut pulas ke kiri.. ha boleh bayangkan tak.. hahaha.. dia juga xde let down refleks.. terus je pam.. kene pandai adjust la.. pam slow dulu bila dah rase ldr, baru pulas bagi kuat sikit sedutan dia..

dan lagi spectra 3 ni hanya boleh guna dengan electric sahaja.. tak boleh battery operated.. tak boleh juga convert pada manual.. ni yg leceh sikit.. kalau pegi tempat orang, jenuhla nak cari plug.. hoho.. tapi nk seribu daya ye tak?

ermm so far tu jela kot.. bagi yang tengah mencari-cari pam yang boleh buat double pumping dan tahan lama pada harga yang berpatutan, spectra 3 antara pilihan yang bagus.. and for me, spectra 3 lebih baik daripada unimom allergo dari segi performance dan ketahanan.. tapi kalau ada duit lebih tak tau nk buat apa, boleh lah beli pam idaman ramai, medela fs.. hikhik

nak let go unimom allergo? x sampai ati nak jual orang pump da nk semput tu.. nak baik malas pulak.. tapi kalau ada sesiapa yang mahu dan sanggup g baik moto dia sendiri, aku nk sedekahkan je..

Monday, 19 August 2013

bila rindu

apalah anak mama tengah buat sekarang ni.. hmmmm 

tengah menyusu kot hana..


xpon tengah lena dibuai mimpi..


ke anak mama ni tengah main2 ni...


tapi jangan nangis ye sayang.. petang nanti kita jumpa..


alahai.. rindunya kat anak mama ni..

ya allah.. aku serahkan anakku nurhana qaleesya di bawah perlindunganmu..
peliharalah dia dari sebarang kejahatan manusia mahupun iblis..
peliharalah dia dari sebarang kesakitan juga kesusahan..
cambahkanlah kasih kepadanya di jiwa2 orang di sekelilingnya..
jadikanlah dia anak yang dikasihi dan disenangi semua..
amin ya rabbal alamin..



Thursday, 1 August 2013

our first vacation bertiga

hooyeahh.. first time bercuti bertiga..

we went to genting highlands last monday.. checked in at Awana Hotel and Resort..

actually bukan bercuti betul2 pon.. mama kene attend meeting.. alang2 tu bawak skali hana and papa.. besides, mama tak berapa yakin nak tinggalkan hana dengan papa.. haha


disebabkan pergi pon weekdays, memang xde orang la kat genting tu.. permainan semuanye statik.. xde bunyi manusia jerit2.. berbeza betul dengan suasana waktu hujung minggu.. and parking pon bersepah.. of course lah..

mama ngan papa pon sempatla mengenang saat2 kitorang dating kat genting dulu.. ceewaahh!

mama dan papa

 poyo tak? haha.. waktu ni pagi lagi.. sbb tu aman lagi genting tu..

 still xleh lawan kepoyoan papa.. ahaks

 nampak tak sebelah papa 2 kosong.. time ni mama tangkap gamba dulu baru mama naik join papa..
haha xde maknenye.. mama hana ni penakut no. satu.. nak naik bende2 camni? no thanks.. :)

ni lah satu2 nye permainan yang extreme yang mama naik.. balak ape ntah nama dia.. tu pon setelah dipaksa oleh papa..tapi xdelah takut mana pon.. mula2 je cuak lebeh.. dah naik xde pape pon.. (eksen!!)

mama ngan papa tak pernah terbayangkan selepas 2 tahun akan kembali ke genting dengan zuriat kami.. *bahagia* :)


kalau ada rezki kite panjat genting lagi ye.. tunggu hana dah besar sikit.. baru syiok..

and ha.. hana 4 bulan dah naik genting.. mama?? 24 tahun baru merasa tau.. hahaha


Tuesday, 23 July 2013

12 tahun hidup tanpamu ayah

12 tahun dahulu.. di kala ini aku dan adik lelaki sedang tekun belajar di sekolah asrama.. tidak jauh, cuma di ipoh namun banyak mengajar erti hidup.. kehidupan adalah seperti biasa.. tidak terduga apa yang bakal menimpa..

rutinku juga seperti biasa.. usai prep pada petang itu, aku mandi, basuh baju solat dan memanjat katil untuk melelapkan mata.. rutin biasa pelajar asrama.. tidak lama lepas aku terlena..
'sal.. cikgu syuk nak jumpe ko.. dia ada kat bawah..'
'eh? biar betul? kak sal kot..'
'bukan.. ko.. pegilah..'
baju halal kusarungkan.. tudung kekemaskan ala kadar.. tertanya-tanya.. hati masih lagi percaya bukan aku yang dia ingin jumpa.. apa urusan aku dengan dia.. mengajar aku pun tidak pernah.. kuturuni satu satu anak tangga..

tiba di bawah ku jengah ke luar.. masih was-was.. dua orang guru duduk di laur.. atas motosikal.. santai..
'musalmah mai sat..'
'awak musalmah kan? haa awak naik ataih.. pi kemaih baju.. tu abang sedara awak tunggu..'
'haaa?' terpinga-pinga
'tu abang sedara awak kan?' tunjuknya kepada sebuah kereta model tak kutahui di hadapan asrama lelaki..
'mana? bukanla cikgu..' memang bukan kereta yang aku kenal.. jadi aku menafikan
'tuuu.. saya dah habaq kat adik awak.. adik awak lutfi kan?'
'haaa..'
'ha.. pi kemaih pastu pi sana.. abang sedara awak nak bawak awak balik..'

kebodohan.. aku naik dan memasukkan sehelai dua pakaian ke dalam beg.. jari menggeletar.. badan seram sejuk.. jantung berdegup laju.. tidak ada apa yang aku boleh jangkakan..

tiba di hadapan asrama lelaki, aku sempat lagi menyapa rakan sekelas yang lalu di situ.. kulihat adik duduk termenung di tepi longkang.. matanya sembab.. masih kuingat wajahnya yang jelas mempunyai sisa air mata.. apakah? apakah? aku masih gagal meneka..

terlihat aku, sepupuku lekas meluru terus memeluk bahuku..
'sabar kak yong.. ayah kamu dah takde..'
apa? apa? ayah? dah takde??
'kita balik umah maklong dulu.. pastu kita balik kampung ye..'
dah takde? siapa? ayah? betul ke? mimpi ke? ke opah? apa ni?
kulihat adik mengesat sekali lagi air mata..

dalam perjalanan ke rumah maklong.. aku masih senyap.. semua senyap.. dalam hatiku masih lagi tertanya-tanya.. masih lagi berprasangka..
opah ke ayah? takkan ayah? ayah kan sihat? opah kot? ya allah kalau ini benar berlaku, biarlah opahku yang dijemputmu.. aku masih memerlukan ayahku..
sempat aku bernazar puasa selama 2 bulan jika ia bukan ayah..

setibanya di rumah maklong.. maklong terus memelukku erat.. dia menangis..
'kak yong.. ayah kamu dah takde..'
ya allah.. adakah ini benar... ya allah.. ya allah.. ya allah.. adakah itu ketetapanmu? hitam dunia kurasakan..

air mataku tidak boleh ditahan lagi.. lama aku mengongoi dalam pelukan maklong.. asar itu, lama sujudku.. aku menangis lagi..

tiba di rumah opah di kampung.. van jenazah baru hendak berangkat pergi.. kiranya jenazah ayah baru tiba.. cepat2 kuturun dari kereta.. dari jauh dapat kulihat emak bersama adik-adik di pintu rumah.. menangis.. laju langkahku mendapatkan mereka..

'kak yong... ayah dah takde... ayah dah tinggalkan kita..' jelas kuingat esakan emak.. kali ini sebakku menjadi-jadi.. berpelukan kami anak beranak.. air mata mengalir tanpa henti..
'emak... kak yong dah takde ayah...'
'adik-adik kak yong..' esak emak.. terus kudapatkan adik-adikku yang lain.. kak yang dan kakak.. keduanya menangis.. ya allah allah.. mereka terlalu kecil untuk dugaan ini..
kupeluk mereka seerat eratnya.. moga dapat mendamaikan sedikit perasaan mereka.. aku harus kuat untuk mereka.. walau jiwa ini tidak sekuat mana..

kemudian kerenung sekeliling.. mencari dua lagi adikku yang lain.. kak chik masih berlari-lari keriangan.. dia masih tidak mengerti.. adik.. baru setahun lebih.. hanya setahun lebih.. hanya setahun lebih sempat menikmati kasih ayah.. kesiannya adikku.. takpe adik.. kak yong takkan biarkan adik kekurangan kasih.. azamku sejak itu..

malam itu.. tidak henti-henti kuhadiahkan ayah apa yang aku mampu.. bergilir-gilir dengan emak menemani jasad ayah yang terbujur kaku.. malam terakhirnya bersama kami..

esoknya, pagi-pagi lagi ayah dimandikan.. dikafankan.. aku sempat menjirus sekali tubuh ayah.. masih terbayang wajahnya yang tenang.. selesai usai disembahyangkan.. berangkatlah ayah ke tempat persemadian yang terakhir..

diiringi doa dan air mata.. ayah pergi buat selama-lamanya..

ayah.. walaupun sudah 12 tahun ayah pergi tinggalkan kak yong.. tapi memori hidup bersama ayah sentiasa kak yong ingat.. sifat periang ayah.. lawak jenaka ayah.. ayah yang suka bergurau.. penyayang ayah.. tiada gantinya ayah.. suara nyanyian ayah..

kak yong ingat lagi pesan ayah bila kak yong balik dari asrama..
'balik dari asrama, belikanlah adik-adik keropok.. bagi diorang suka..'
sejak dari itu, memang kak yong akan belikan keropok untuk adik-adik.. memang mereka suka.. kita orang susah.. betapa keropok yang beharga 20sen tu boleh mendatangkan kegembiraan..

lagi pesan ayah.. 'kak yong belajar elok-elok.. jadi contoh pada adik-adik..'
insyaallah ayah.. sebolehnya kak yong ingin menjadi contoh pada adik-adik..

ayah.. sekarang kak yong dah jadi isteri orang.. ayah dah jadi atuk.. menantu ayah jaga kak yong dengan baik.. cucu ayah comel sangat.. adik-adik pon dah besar.. abengah dah keje.. jurutera.. kak yang insyaalah akan terima ijazah oktober ini.. kakak pula alhamdulillah baru habis matrikulasi dan akan sambung belajar di umk.. kak chik pulak sekarang ini tingkatan 4 di semesti.. adik? adik anak kesayangan ayah tu tukang jaga emak.. dia dah besar.. dah tingkatan 1 da.. badan pon besar.. lagi besar dari ayah.. sekolah maharaja lela je.. dekat dengan rumah jadi ada orang untuk tengok-tengokkan emak..

emak pula.. emm emak sihat.. cantik seperti dulu.. bertuah ayah dapat isteri macam emak.. tabah dia membesarkan kami adik beradik.. jangan risau ayah.. selagi kami adik-beradik ada.. kami akan jaga emak.. walaupun kak yong sekarang ni dah duduk jauh.. tapi sekerap mungkin kak yong akan balik menjenguk emak..

ayah.. dulu kak yong tak pernah nak luahkan kasih sayang kak yong pada ayah.. hari ibu kak yong bagi emak kad tapi hari bapa? kak yong ada buat.. tapi tak bagi pon kat ayah.. malu.. segan.. ntah ape ape kan ayah? tapi kak yong tetap sayang ayah.. sayang sangat-sangat..

ayah.. sekalung doa kak yong titipkan.. semoga ayah berbahagia di sana.. semoga dilapangkan tempat ayah.. semoga di kalangan orang-orang beriman tempat ayah.. semoga dicucuri rahmat roh ayah.. walaupun jasad ayah sudah tiada.. tetapi ayah tetap berada dalam hati kak yong.. takkan terpadam buat selamanya..

ya allah ya tuhanku.. kau ampunkanlah dosa-dosa ayahku.. nasardin bin abu bakar.. kau terimalah segala amalannya sewaktu hidupkan.. lapangkanlah kuburnya.. cucurilah rahmat ke atas rohnya.. tempatkanlah dia di kalangan orang-orang yang beriman.. tenangkanlah rohnya di sana.. jauhkanlah dia dari azab seksa kubur dan azab seksa api nerakamu.. masukkanlah dia ke dalam syurgamu.. dan kau jadikanlah tempat yang dia pergi itu lebih baik dari tempat yang ditinggalkannya ini.. 
aminnn..

al-fatihah


Monday, 22 July 2013

puteri beta

dedicated to my hana

tak kanku biarkan 
walau ribut menyentakmu yang tidur
datang petir menyambar
jengking dan ular
bonda takkan berundur

nyamanlah puteri beta
mimpikan yang indah saja
nanti bila kau buka mata
semua tak serupa

kan ada satu ketika

kau tak tahu mana nak pergi
jalan betul, anakanda
tak jelas mata

ambil yang sarat duri

hiduplah puteri beta
biarkan jasad yang luka
selama tuhanmu ada
takkan engkau tercela

ngeri tak terbayang mata
bonda takkan ada sentiasa
nanti moga kau tak lupa
bonda memujukmu, anakanda

hiduplah puteri beta
biarkan jasad yang luka
selama tuhanmu ada
takkan engkau tercela

nyamanlah puteri beta
mimpikan yang indah saja
nanti bila kau buka mata
semua tak serupa



p/s : mcm pernah dengar lirik ni kan? ni lirik lagu arjuna beta by fynn jamal.. aku ubah arjuna kepada puteri.. liriknya indah.. walaupun bukan ciptaan diri ini, namun luahannya tetap sama..cuma diri tak sepena..





150 juta by fynn jamal


so in love with the lyric



Untuk kali keseratus lima puluh juta
Mereka tanyakan engkau soalan yang sama
"Eh kenapa kau masih lagi mahukan dia?"
"Apa kau buta, apa kau pura-pura suka"

Di seratus lima puluh juta kali itu
Di depan semua engkau tarik tangan aku
Yang sedang buat muka kosong tak ambil tahu
Sambil ketawa engkau bilang satu per satu

"Dia mungkin bengis seperti singa"
"Tapi dia nangis tonton cerita Korea"
"Dia mungkin keras bila bersuara"
"Tapi dia jelas, jujur apa adanya"

"Aku lagi kenal dia"
Dah lebih seratus lima puluh juta kali
Aku pesan padamu apa yang bakal jadi
Engkau dan aku ada mungkin tidak serasi
Engkau sangat manis, aku ini pula dawai besi

Di setiap seratus lima puluh jutanya
Aku pun dalam hati semacam tak percaya
Apa kau lihat pada aku jujurkan saja
Terus kau cubit dagu aku, sambil berkata



Buat apa dicerita
Bahagia kita rasa
Biar tak dipercaya
Peduli orang kata

Baju ronyok tak apa
Asal pakai selesa
Berkilau tak bermakna
Kalau hati tak ada

Aku lebih bengis dari sang naga
Tapi bisa nangis semata demi cinta
Suaraku keras tak berbahasa
Kerna aku rimas gedik mengada-ngada

Aku mudah baran tidak semena
Mana boleh tahan angin cemburu buta
Dan aku sengaja tunjuk keras kepala

Aku punya manja, kau saja boleh rasa

Rahsia kita berdua..

Sunday, 21 July 2013

my hana dah pandai meniarap..

nope! tak pandai lagi.. tapi dah mula belajar meniarap.. pada umo 3 bulan 3 minggu dan 3 hari.. pandai anak mama pilih tarikh ye.. :)

date : 20/07/2013
time : 9.30 a.m lepas mandi.. baru pakai pampers, mama g tengok hp kejap.. kalih2 die dah menerap da.. cepat2 capai hp and snap2.. :)


masa pakaikan pampers tu, saje je sumbatkan mulut die dengan puting.. hana memang x hisap puting.. tapi mama (ngan papa skali) suke sangat sumbat puting dlm mulut hana sbb suke tgok mimik muke die.. hehe.. so alkisahnya lepas disumpat puting tu, hana tolak ngan lidah die dan jatuh kat tepi.. masa dok pakaikan pampers tu hana dah mengiring2 tengok puting tu.. tup2 da meniarap terus.. hahha..




 tapi x lama.. lepas 3 4 minit dah mula dah berbunyi.. penat.. hihi


good job hana.. mama is proud of you.. :))

Thursday, 18 July 2013

doa buat alanna

Tak pernah sekalipun air mata tidak mengalir apabila membaca catitan kasih seorang ibu buat anaknya.. yang telah pergi.. buat selamanya.. betapa tulusnya kasih ibu itu.. betapa tabahnya.. catitannya membuatkanku.. lebih menyanyangi.. lebih manghargai.. takut kehilangan.. kerna yang pasti.. aku tidak sekuat ibu itu..

Buat ibu itu.. tabahlah.. tulislah.. jika itu kasih yang boleh dizahirkan.. pada anak yang sudah pergi.. tulisanmu.. kasih sayangmu.. keikhlasanmu.. menjadi pedoman buat ku.. juga beribu yang lain.. erti kasih sebenar.. seorang ibu.. tanpa jemu.. terus merindu..

Buat anak itu.. walaupun jasadmu sudah tiada.. dimamah bumi di dunia.. kasih untukmu tidak pernah tiada.. dari ibumu yang menyayangi sepenuh hati.. juga dari kami yang menginsafi..

Buat hana anak mama.. sekalung doa buatmu.. supaya dapat membesar di depan mataku.. supaya mama pergi dulu.. kerana aku tidak sekuat.. ibu itu..


Al-fatihah buat adik alanna qish.. nantikan ibumu di syurga..

Tuesday, 16 July 2013

kau ku sayang

kau tersenyum.. 
ku terpaku..
cahaya di wajahmu..
hanyalah untukku..
sinaran matamu..
menusuk di kalbu..
tak mungkinku melupakan..
sebegini pengalaman..
lalu hati pun berkata..
segala untukmu..
suatu masa nanti..
pasti kau temui..
tabahkanlah hati..
jangan lupakan ilahi..
akan tiba bahagia..
tak mungkin sendirian..
terhurai dalam lagu berkumandang..
dibuai dalam mimpi.. 
kau ku sayang..




anak mama nurhana qaleesya..
ratu hati mama..
kesayangan..


Sunday, 14 July 2013

it has been a year



yeayyyy.. dah setahun berhidup sebagai seorang isteri.. alhamdulillah rezki.. hana dianugerahkan dalam masa setahun ini juga.. terima kasih allah untuk kebahagiaan ini..


malam terakhir sebagai seorang gadis.. hewhewhew


 last 'single' moment
suami (tunang pada masa tu) dok sebuk call..
xtau orang tengah sebok nak mekap ni..

 love this moment a lottttttt


husband and wife :))))))))))))


 reception di perak


 reception di negeri sembilan


our honeymoon..
kat cherating je..


holiday di cameron
me pregnant 6 bulan


 jalan-jalan di teluk batik
me pregnant 6 bulan


 last night sebelum kelahiran 
me at 38 weeks 5 days of pregnancy

 pelengkap kebahagiaan


 kenduri naik buai nurhana qaleesya


 and after one year.. here we are...



Thursday, 11 July 2013

Chatting Up Baby: 5 Ways to Encourage Baby Talk

hi all. received an email about ways to encourage baby to talk. would like to share with all beautiful mommies out there.

Chatting with your baby is admittedly a one-sided affair right now. Even though her responses to your patter are (adorably) unintelligible, don't let that discourage you! Saying her name, speaking to her (a lot), and helping her key in to the sounds around her (that's a bird chirping!) are all wonderful ways to help hasten her first real words in a few months. Try these tips for chatter that matters.
• Pop quiz: Ask lots of questions ("Should we walk to the park or the library?" "Do you think Grandma would like this birthday card with flowers on it, or this one with the birds?"). Then follow up with an answer ("Yes, I think Grandma would like these pretty birds"). Yup, you're talking to yourself, Mom, but you're also modeling the give-and-take of conversation.
• Moment of silence: While keeping up a steady stream of speech helps your baby beef up on vocabulary, she also needs time to try her own hand (or mouth, rather) at talking. When she starts yakking, pause, look at her face, and really listen as she tries to master an "mmm" or an "ahhh." She'll be delighted that you're paying such close attention.
• Play-by-play: Stumped for a topic of conversation? Just tell your baby what you (and she) are doing. "Mommy is zipping up Allie's jacket — zzzip! — to keep Allie nice and warm. Now let's put on some mittens — one, two — and a cozy hat. How about this one with the purple flowers?" Does she know what you're saying? Not yet — but she will soon!
• Surround sound: What's that noise? Point it out to your baby -- "Listen, a doggy is barking!" or "I hear a car going zoom, zoom down the street." This is great practice for the toddler and preschool years, when you'll want her to have good "listening ears" — that is, ears that both hear, and heed, your rules.
• Story time: Books are a super source of new words for a baby. Try nursery rhymes, sturdy board books, even whatever's on your own nightstand (Hey, reading to your baby may be the only chance you get to dig into a novel, so go for it!).

Tuesday, 9 July 2013

ahlan wasahlan ya ramadhan

alhamdulillah.. ramadhan datang lagi..

aim untuk ramadhan kali ini

  • solat sesempurna mungkin dan di awal waktu
  • baca al quran 
sekian...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
eh?? 2 je aim ramadhan?? 
alhamdulillah.. semoga yg 2 ni dapat dilaksanakan dengan baik dan istiqamah..

eh eh.. ada lagi satu.. ingin mendapatkan kembali berat badan sebelum mengandung! teheeeeeeeeeee :D

HAPPY FASTING EVERYBODY!!

Thursday, 4 July 2013

bosskuygbaikhati

guess what my boss gave me this morning?? 


























tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...



milk booster!!!!

thank you boss! :)

uimom allegro breastpump review

hi all, arini aku nak cite pengalaman aku sepanjang 3 bulan menggunakan breastpump unimom.. aku beli unimom allegro.. untuk pengetahuan unimom allegro ni single electric pump.. masa aku beli, aku beli sekali dengan switch kit yang boleh convert manual electric pump kepada manual.. so aku ada dua jenis pump iaitu unimom allegro dan unimom mezzo.. yiiiihhaaa.. so meh nak cite sebab musabab aku pilih breastpump ni..

saiz

alasan utama aku pilih unimom ni sebab saiz dia yang kecik.. kecik je.. ermmm besar mane ye.. haa, korang bayangkan kotak tisu tu korang kerat dua.. kecik sikit dari tu.. haa lebih kurang tu la saiz die..

ringan

memang ringan.. angkat sebelah tangan pon bulehhh.. hahaha

tak banyak part

serius allegro ni x banyak part.. lepas guna hanya 3 part je yg kene basuh: botol, corong pump dan valve kecik tu.. sungguh mudah dan memudahkan.. nak assemble pon senang.. 2 saat je.. sangat sesuai dengan org yg pemalas cam aku ni.. ngeh ngeh..

comel

pink in color : yeahhh it is pink in color babe.. haha.. chumelll

affordable price

takdela melampau2 mahalnye macam medela tapi xdela terlampau murah.. yang sedang2 saja bak kata iwan.. aku beli dulu dekat www.myhafsah.com unimom allegro RM310 dengan switch kit RM42.. 

built in battery

pump ni jenis electric tapi ade built in battery.. kirenye bila korang pam pakai electric, bateri pon akan tercas dengan sendiri.. so next time nak pump xyah pakai electric pon xpe.. sangat practical.. boleh  pump dalam kereta.. 

boleh convert kepada manual 

yg ni adalah salah satu faktor pump ini menjadi pilihan hati.. kalau tibe2 tempat korang nak pump susu tu xde elektrik, xyah nak gabra.. boleh pump guna kuasa pada bateri.. kalau bateri dah habis, boleh switch kepada manual plak.. waaahhhhh sangat2 lah praktikalnye.. kan? kan? kan? eheee

sedutan

die ada pilihan kekuatan sedutan sampai level 7.. level 1 tu untuk let down.. lepas seminit dua bolehla increasekan level tu.. aku biasenya pegi sampai level 5 je.. eh? takkk.. bukan sebab sedutan die kuat.. xlah.. biase2 je.. i can bear until level 7 tapi lebih suka sedutan pada level 5.. yg sedang2 saja! :D

tapi ada gak yang x bestnye pump ni.. xkn semua best je iye x? 

bunyi : bunyi pump ni agak kuat la jugak..

silicone : this pump come with silicone that should be locate at the 'corong pump' tu.. bile pakai silicone ni rase best sikit sebab die macam massage2 breast kita tapiiiii kalau ada silicone ni, our precious milk suke masuk celah2 antara silicone dan breast pump.. so aku memang tak pakai pon silicone ni..

ermm tu je kot yang x best pasal pump ni.. yang lain ok je bagi aku.. oh ye, mengikut research yang aku buat, pump ni x sesuai untuk heavy duty.. so sape yg nk buat power pumping setiap hari tu boleh consider another unimom model; unimom forte yang memang sesuai untuk heavy duty.. dan unimom di brand dari korea.. so peminat2 k-pop tu silalah berebut2 membeli pam ni ye.. ada kaitan?? hahahaha

so far aku guna pump ni ok je.. yang penting rajin atau tidak mengepam.. hukhukhuk.. untuk unimom mezzo (manual), aku guna masa pantang dulu je.. malas nk bangun cari plug, aku switch je pada manual.. 

ok adik2.. mane2 yang tengah survey pump 2.. this pump is recommended! 

p/s : nanti aku masukkan gambar ye..
i tell you.. its pink in color!


 bahagian bawah


see.. comel je kan pump ni..
and oh yes.. pump ni boleh masuk ngan storage botol autumnz.. so far aku ade brand autumnz je.. tapi rasenye dengan kebanyakan storage botol pon dia boleh fit..




# update:

saya dah x pakai unimom allegro ni.. dah selamat berada dalam kotaknye semula.. sekarang spectra 3 plak yang diusung.. sebab? boles baca di sini.. juga ada review pasal spectra 3.. :)