Monday 9 December 2013

senang rupanya masak nasi ayam

tajuk nak belagak.. haha.. tapi series memang senang je nak buat nasi ayam.. pecayelah.. korang memang boleh pecaya orang malas masak macam aku kalau tetiba kate senang nak masak maknenye memang senang.. huh!

aku ni sebelum ni kalau masak bende baru memang totally refer pada resepi.. setiap lima minit tengok resepi.. padahal nk ikutkan simple je.. aku bagi contoh masa aku memula nak buat puding telur caramel tu, resepi yang aku refer senang je.. 5 biji telur, setengah tin susu pekat manis, setengah tin air, pukul sampai kembang, masuk dalam bekas, tuang gula hangus - setel.. tapi dek punyela tak yakin dan takut nak menjadi sampai nk pukul telur pon 2 3 kali refer resepi.. adoyaiiii..

tapi nak buat nasi ayam ni aku men gamble je.. meh aku share bagi mereka2 yang nak buat nasi ayam gamble cam aku jugak.. senang dan sedap wehhh.. haha

mula2 ko bersihkan ayam.. aku guna seekor ayam.. dah dipotong2 oleh orang yang jual ayam tu.. pas dah bersih ketepikan.. amik bawang besar tak berapa nak besar 3 4 biji, bawang putih 8 9 ulas.. halia 2 3 inci.. kopek buang kulit dan potong kasar2.. pastu masuk blender kering and blend sampai hancur.. bagi yang rajin, silalah keluarkan lesung batu dan tumbuklah mereka.. hehe.. aku spesies kurang rajin.. jadi campak je dalam blender.. tapi guna blender yang kering tu tau korang.. x payah tambah air.. nak ingatkan, nama resepi pon nasi ayam gamble.. jadi kuantiti bahan2 yang disebutkan memang ikut suke ati aku je.. tapi insyaalah tak mabuk kalau makan.. hehe..

lepas dah hancuss semua bahan2 tu.. asingkan 1/3 daripadanya untuk tumisan sup dan selebihnya untuk perap ayam.. letak periuk atas dapur.. on api.. masuk minyak sikit.. lepas minyak dah panas masukkan bahan2 yang dah diblender tadi.. bila die dah wangi naik bau.. masukkan air sebanyak mana yang korang nak.. letak lebih sikit air sebab korang nak guna air tu untuk masak nasi.. pastu masuk ayam semua.. campak kiub ayam seketul.. campak garam..

bila ayam tu macam dah masak sikit.. angkat ayam letak dalam bekas untuk diperap.. macam aku, aku tinggalkan 3 ketul ayam je dalam sup tu.. yang len semua aku perapkan.. sebab aku lebih suka ayam goreng yang dah diperap dengan ramuan2 asli dan berkualiti tinggi.. dah apehal aku ni?? hoho..

ayam yang ko dah masuk dalam bekas tadi tu ko campurkan bahan2 blender yang lebih tadi.. letak kicap manis.. kicap pekat.. letak garam sikit.. kalau ade sos tiram, letak jugak.. and kalau nak sedap letak madu.. aku memang sukeee gilerrr kalau letak madu.. tapi tak boleh letak banyak sangat.. nanti time goreng, melekat2 dekat kuali mak mertua aku tu.. huhu.. gaul semua bahan dan biarkan..

untuk nasi pula.. basuh beras bersih2 kemudian ceduk sup yang korang masak tadi tu letak dalam periuk nasi.. kuantiti sup macam korang letak air untuk masak nasi.. sama je.. kacau2 pastu on kan suis periuk nasi korang.. kemudian tenung nasi tu sampai masak.. hehe..

pastu kat sup tu korang bolehla letak daun sup ngan bawang goreng kalau suka.. ayam tu pulak, kalau korang dah lapo sangat, bolehla goreng terus.. kalau boleh bersabar, silalah bersabar sebab lagi lama perap lagi nalaaa.. tapi goreng jangan lama sangat.. sebab ayam tu kan kita dah rebus tadi.. agak2lah ye..

untuk sos plak memang senang.. korang amik dalam 5 batang cili hidup/cabai besar.. ala yang besar yang orang biase buat hiasan tu.. pastu amik 3 ulas bawang putih.. masuk blender letak air sikit pastu blend sampai hancur.. pastu masuk dalam periuk kecil.. on api.. tambah garam.. gula.. ngan cili sos.. bila dah menggelagak dan rasa pon dah umpp.. tutup api.. siap! senang kan..

kicap? ala.. aku tak buat plak kicap die aritu.. so xdela resepi ye tuan2 dan puan2.. xde kicap pon nasi ayam aku licin gak.. adik ipar siap buat lagi esok.. esok tu.. jgn main2.. maknenye tak sabar nak mkn nasi ayam aku lagi lettewww.. haha

gambar pon takde.. first time buat jadi agak nebes sket.. jadi xde gamba.. haha boleh alasan camtu??


No comments:

Post a Comment