Thursday, 11 December 2014

kurangkan risiko koyakan episiotomy semasa bersalin dengan senaman kegel


senaman kegel? apa tu?
bagi wanita-wanita yang tak tahu apa itu senaman kegel, anda belum cukup wanitalah tu.. hehehe.. acah je.. saya pon baru tahu mengenai senaman kegel ni masa nak bersalinkan nurhana qaleesya dulu.. jom saya kongsikan secara ringkas apa yang saya tahu mengenai senaman kegel ini.. semoga bermanfaat! :)

senaman kegel ini senang cerita senaman kemutan di bahagian otot pelvis.. otot pelvis ini otot yang menyokong bahagian peranakan wanita serta pundi kencing.. sebagai seorang wanita, teramatlah penting untuk kita menjaga otot pelvis ini demi kesejahtetaan dan kerukunan hidup bersama suami.. ;)


bagi wanita yang sedang hamil, antara perkara yang paling ditakuti dan digeruni adalah koyakan episiotomy samada secara alami atau secara guntingan.. auccchh.. ngeri tau.. nak jaga luka episiotomy ni bukannya mudah.. tambahan, koyakan/guntingan pada episitomy ini dikatakan boleh menjejaskan 'kewanitaan' seorang wanita.. jangan pandang remeh kawan-kawan..
actually saya sendiri ada pengalaman dengan luka episiotomy ini semasa melahirkan hana.. memang trauma.. disebabkan itu, pregnant kali kedua ni, segala petua saya gali untuk mengelakkan episiotomy..antara saranan yang paling popular untuk mengelakkan episiotomy adalah dengan mengamalkan senaman kegel.. senaman yang tersangat mudah.. boleh dilakulan bila-bila masa di mana sahaja..

caranya tersangatlah mudah.. anda hanya perlu kemutkan otot di kawasan 'itu' selama 5 saat kemudian lepaskan kemutan perlahan-lahan.. ulang seberapa banyak dan sekerap yang anda mampu.. waktu mengemut tu, jangan tahan nafas dan relakskan bahagian perut anda..

mudah kan?? dekat mana-mana pon boleh buat.. tengah tengok tv.. tengah meeting.. tengah potong bawang.. tengah baca buku..bukan ada sesiapa pon tahu.. :)
selain itu, senaman ini boleh dilakukan ketika anda membuang air kecil.. caranya, ketika sedang melepaskan hajat kecil anda itu, tahan dan kira sampai 10.. then baru sambung membuang..
dengar macam mudah tetapi agak mencabar jugak.. bagi permulaan boleh mula tahan air kencing anda untuk 5 saat dahulu.. kalau sudah berjaya, then increasekan tempoh tersebut..

tujuan senaman kegel ini adalah untuk menguatkan otot pelvis.. bila otot pelvis kita kuat, insyaallah kuranglah risiko untuk berlaku koyakan pada bahagian episiotomy semasa bersalin nanti..


opps, bukan wanita yang hendak bersalin sahaja yang patut melakukan senaman ini.. semua wanita seharusnya mengamalkan senaman ini.. especially yang mempunyai otot pelvis yang lemah.. bagaimana nak tahu samada otot pelvis kita lemah atau tidak?? boleh tanya encik suami.. hehehe.. ataupun bagi mereka-mereka yang sering 'terkucil' ketika bersin, batuk, atau ketawa, itu tandanya otot pelvis anda lemah.. biasanya wanita yang pernah melahirkan anak secara normal akan mengalami masalah ini..

tapi jangan bimbang.. dengan mengamakan senaman ini secara konsisten, insyaallah segala akan kembali seperti zaman anak-anak dara dulu.. :)


jom sama-sama kita amalkan senaman kegel.. bukan sahaja dapat membantumengurangkan risiko koyakan episiotomy semasa melahirkan anak, tetapi juga dapat mengekalkan kewanitaan yang sejati.. :)

semoga sedikit perkongsian dari saya ini bermanfaat untuk semua wanita di luar sana.. No comments:

Post a Comment