Thursday, 27 August 2015

mandi mandi di hitan lipur kuala woh, tapah

We had a very productive weekend di kampung last week. Hari Jumaat balik, Sabtu lepak-lepak rumah sambil buat video korporat suami sebab mak pergi kenduri. Sabtu malam, makan nasi arab di Teluk Intan. Ahad, makan laksa, abc dengan cendol sedap lepastu terus pergi mandi-mandi di Tapah.

Paling best sebab semua tak plan. Adhoc je.. Daripada nak balik kampung hari Jumaat, petang Khamis baru confirmkan. Terus call mak kata nak balik then whatsapp adik di KL ajak balik jugak. Balik ramai-ramai baru best.. Adik pon tak confirm lagi balik ke tak sebab minggu depannya nak balik lagi.. Malm tu pukul 9 baru dia whatsapp kata jadi balik.. Tapi gerak lambat.. Pukul 10 lebih baru gerak dari KL.. Tak bagitau mak pulak tu.. Mak Terjaga tengah-tengah pagi terkejut tengok anak baring dekat sebelah.. Hahahaha

Sebab mak teringin nak makan nasi arab, so Sabtu malam kita pergi Teluk Intan. Kedai Halalan Toyyiban.. Nama kedai pon dah melamnbangkan kearabannye.. Hahaha. Kedai ni recommended by jiran sebelah rumah.. So kita kasi testlah.. Memang sedap.. Nora kasi 4 bintang..


Kitorang order 2 set nasi arab dalam talam.. Makan dalam talamlah.. Baru syiokk.. Satu talam dia tulis untuk 3-4 orang.. Kitorang oder 1 set ayam, dan 1 set kambing.. Actually my sister suruh oder tiga.. Tapi sebab sebelum ni aku makan nasi arab tak sedap.. Tak kena dengan selera.. Jadi aku yakin tak akan makan banyak.. Jadi oder 2 cukuplah.. Sekali tersedaplah pulak.. Dan aku termakan banyaklah pulak.. Hahaha

Geng kambing

\
Geng ayam

Seriuosly memang sedap.. Harga pon tak mahal.. Satu set ayam RM30.. Yang kambing RM35.. Yang campur ayam+kambing mahal sikit.. RM40 kalau tak silap..

Esoknya, mak masak laksa sarawak.. Laksa sarawak ni menu baru dalam keluarga kami.. Adik iparku yang perkenalkan.. Raya aritu dah buat sekali.. Tapi mak kata raya aritu tak puas makan, so kita buat lagi sekali.. Aku tak berkenan sangat laksa sarawak ni.. Jadi mak masak nasi lauk ayam masak merah jugak.. Haha.. 

Tiba-tiba tengah masak tu, mak cakap 'Jom pergi berkelah nak?' Aku apa lagi.. Jommmm.. Tapi masak tak siap lagi.. Hahha.. Masa tu dah pukul 11.. Siap-siap masak, bungkus-bungkus, kejut siapa yang tak bangun lagi tu then terus gerak ke Hutan Lipur Kuala Woh, Tapah..

Dah bertahun lamanya kitorang tak pergi sini.. Last pergi masa aku sekolah rendah lagi kot.. Walaupun tempat ni dekat, sejam je dari rumah, entah kenapa tak pernah terlintas pon nak pergi sini.. Selalu picnic mesti dekat Teluk Batik.. Teluk Senangin.. Lumut.. Takpun dekat Ipoh.. Padahal tempat best ni lagi dekat.. Dan lagi bestt..

On the way ke tempat tu, kitorang singgah dekat satu gerai tepi jalan.. Singgah sebab nak tunggu adik aku yang tertinggal barang so kena patah balik.. Dahlah makanan semua dalam kereta diorang.. Aku yang dah kebulur ni ajak suami singgah mana-mana.. Niat asal nak cari goreng pisang je.. Tapi rezeki kami nak dapat makan best, tersinggahlah dekat kedai ni.. Memang terbaik dia punya laksa.. ABC dangan cendol pulut pon A.. Highly recommended.. Wajib singgah lagi lain kali.. 


Kedai ni dekat tepi jalan. Kalau dari pekan Tapah nak ke Cameron, warung ni belah kanan.. Depan sikit dari Kem Tentera.. Dekat dengan masjid..

Sampai je dekat Hutan Lipur Kuala Woh, tengok kereta tak berapa banyak.. Cunn.. Terus cari tempat lepak, bentang tikar dan makan.. Hahaha.. Adik-adikku yang kebulur, sambar makanan dulu.. Aku dah kenyang, jadi terus terjunlah.. Hana dan papanya dak tak sabar-sabar nak berendam.. :)


Haziq first time mandi sungai.. Mula-mula nampak cuak sikit muka dia.. Dah lama-lama kemain lagi dia suka.. Tapi Haziq tak berendam lama pon.. Sejukkk..


Budak ni kemain lagi.. Seronok dia dapat main air.. Susah nak ajak naik.. Makan pon dalam air.. 



Kawasan dekat sini best.. Bersih je.. Kitorang pilih kawasan yang tak banyak batu.. Ada jugak kawasan yang penuh dengan batu-batu.. Yang tak ada anak-anak kecik sesuailah tempat macam tu..

Siapa-siapa yang duduk area Tapah, Teluk Intan, Kg Gajah dan sekitarnya, bolehlah bawak anak-anak ke sini.. Tempat ni bersih dan selamat insyaAllah.. 

Oh ya, nak masuk kena bayar.. RM2/dewasa dan RM1/kanak-kanak.. Tapi aku aritu, dalam kereta ada 3 dewasa, 1 baby.. Penjaga tu mintak RM4 je.. Kereta adik aku ada 4 dewasa, 1 kanak-kanak, tak tanya pulak berapa kena.. Tapi apa ada hal.. Bayar sikit untuk natural beauty macam ni.. Apa salahnya.. Lagipun aku sokong je kalau diorang kenakan bayaran untuk diorang maintain dan jaga kawasan macam ni asalkan jaga elok-elok and pastikan tandas bersih dan wangi.. :)


Dah macam minah indon dah.. Main sambar je tudung mak pergi berkebun.. Hahaha






************************************




No comments:

Post a Comment