Sunday, 10 May 2015

bagaimana rasanya sakit bersalin

Assalamualaikum semua..

Saya baru sahaja menonton video sekumpulan empat orang lelaki cuba merasai bagaimana rasanya sakit bersalin menggunakan labor pain simulator di sini.. Lelaki-lekaki ini diberi peluang merasa bagaimana tahap kesakitan yang ditanggung oleh para ibu yang hendak melahirkan anak walaupun saya pasti 100% apa yang mereka rasakan adalah tidak sama seperti apa yang kita, para ibu lalui. :)

Hurm, bagaimana ya rasanya sakit bersalin?

Di awal kelahiran Hana, ramai jugak yang bertanya macam mana rasanya sakit bersalin? Kebanyakan yang bertanya ni ibu-ibu yang sedang menunggu masa dan anak-anak dara..

Seperti kenyataan ibu-ibu yang lain, sakit bersalin ini tak boleh nak digambarkan.. Sakitnya hanya Tuhan yang tahu.. Antara hidup dan mati..

Tapi ajaibnya, once baby dah keluar, semua kesakitan tu hilang begitu sahaja.. Sikit pon tak tinggal.. Bila anak diletakkan di atas dada, no word can describe the feeling.. Dan lama kelamaan, kita sendiri akan lupa bagaimana rasanya sakit bersalin tu.. Seriously, lupa..

Besar kan kuasa dan aturan Tuhan? :)

Walau macammana pun sakit bersalin itu, yakinlah bahawa tubuh seorang wanita telah dicipta mampu untuk menghadapinya.. Have trust in Allah.. Dia tidak akan menguji sesuatu yang di luar kemampuan hambaNya..

Lagipun sakit itu kan penghapus dosa.. Sebab itu ibu yang melahirkan anak adalah sesuci anak yang dilahirkan.. :)

Namun kita boleh berusaha supaya proses kelahiran itu dipermudahkan.. Terdapat beberapa petua, ayat al Quran dan surah-surah yang boleh diamalkan bagi membantu mempermudah proses kelahiran.. Yang paling penting sekali doa kepada Dia minta dipermudahkan.. Restu ibu dan suami juga jangan dilupakan..


Saya gi through ruangan komen di video tersebut.. Komen wanita ini yang ditujukan kepada suaminya mencuit hati saya..

"I would pay for you to experience this for 12 hours at level 1 to 2 then 7 hours at level 3 to 4 then 5 hours at level 5. U would never want to have sex again!!"

Uikkss.. Sampai macam tu sekali.. Hehehehe
No comments:

Post a Comment