Thursday, 23 October 2014

jungle trekking semasa hamil

sesetengah ibu mengandung memang banyak pantang larangnya.. tak boleh buat itu, tak boleh buat ini.. tak boleh makan itu, tak boleh makan ini.. tapi saya belasah je.. selagi tak memudaratkan kesihatan saya dan baby dalam kandungan, semua saya ok je..

saya memang seorang yang lasak.. dari zaman belajar dulu memang selalu join outdoor activities.. camping.. trekking.. panjat gunung pon join.. so far dah 5 6 gunung jugaklah saya berjaya tawan.. proud of myself.. hahaha

ditakdirkan kerja pon di dalam bidang yang perlukan kelasakan.. so lasak dan diriku ini memang tidak boleh dipisahkan..

masa mengandungkan hana, kandungan 7 bulan lebih pon masih masuk hutan lagi.. thanks kepada encik suami yang caring lagi penyayang sebab sudi temankan masa tu.. nak masuk dengan office mate dia tak bagi.. risau.. so terpaksalah beliau temankan.. hihihihi



and waktu second pregnancy pon sama.. at 26 weeks of preganancy masih trekking dalam hutan lagi.. tapi tak jauh la.. dalam 2 jam je.. adalah 2 3 kali masuk hutan.. siap night walk lagi.. :)



so far alhamdulillah.. semuanya selamat.. tak ada sebarang masalah.. baby pon aktif je dok tendang-tendang dari dalam..seronok agaknya dapat dengar bunyi unggas dan serangga-serangga dalam hutan.. :)

tips untuk ibu-ibu yang teringin sangat untuk trekking ketika hamil ni, first of all fahami keadaan kesihatan diri sendiri.. kalau yang jenis mudah pitam tu, better jangnlah.. takut apa-apa jadi tengah hutan tu, kan dah susah.. kalau tiada sebarang masalah kesihatan, silakan..

nombor dua is pakai pakaian yang sesuai dan selamat.. berkasut.. jangan pulak pakai seliapar atau heels.. ;)

ketiga pastikan ditemani oleh orang-orang yang boleh dipercayai dan diharap.. jangan pulak pergi trekking sorang-sorang.. bahaya kakak oii..

and last but not least, berhati-hatilah semasa trekking di dalm hutan.. setiap kali nak melangkah tu, tengok dulu keadaan jalan/lantai hutan.. takut licin ke apa,. so berhati-hati and at the same time, enjoy the nature.. :)






gambar budak kecik kat atas ni masa mama masuk hutan waktu malam.. night walk.. dia pulak berseronok dengan papa dekat 'office' mama.. siap berguling-guling lagi.. nasib baik tak diduduknya atas laptop mama tu.. 

No comments:

Post a Comment